20 de novembre

El dimarts, 20 de novembre del 2018, vam rebre una classe sobre com realitzar el projecte que és a dur a terme en l'assignatura d'Animació Sociocultural. 

Per això vam veure, el primer, com seria una estructura metòdica sobre qualsevol projecte a realitzar. Aquest consta de: 



  1. Anàlisi del context, de la realitat, diagnòstic social i avaluació inicial: abans de realitzar un projecte haurem de saber en quin context és trobem, dins d'una realitat determinar i amb unes necessitats específiques. Destaquem, que és molt important analitzar el context més que analitzar la realitat, ja que dins d'un context poden haver-hi diferents percepcions o visions d'allò que anem a estudiar. I si sols és centrem en la realitat, trobarem que sols hi ha una, i això no es donarà veracitat perquè no tindrem en compte els diferents punts de vista que poden haver-hi. 
  2. Planificar o programar: el mateix projecte i la seva elaboració. Destaquem la diferenciació entre aquests dos conceptes en la que, quan parlem de planificació és nivell macro, més obert, i programació és micro, més concret i programat, com per exemple, les activitats del projecte.
  3. Execució, implantació i gestió: posem en marxa el projecte.
  4. Avaluació: Incideix en un nou projecte possible i que actua sobre la planificació i sobre l'execució.


Una volta explicat aquesta part, en el nostre treball sols n'anem a centrar en la part de planificar o programar. D'aquesta manera la classe s'ha desenvolupat al voltant de la planificació sociocultural.


Primer cal definir què és un projecte, per a saber com elaborar-lo. Després de veure diverses definicions, ens hem quedat en la que millor defineix el projecte que anem a dur a terme, que és la següent: "Document previ públic que comunica quina és l'acció/intervenció que es pretén fer, i que serveix d'element per a l'avaluació."


Destaquem que aquest projecte ha de comunicar bé, allò que hem de fer és el fet més important i és hem de centrar a poder explicar-ho de forma senzilla i clara. I també, l'avaluació, ja que hem de comparar allò que volíem fer en el que hem realitzat, i si els nostres objectius de cada dinàmica o acció han sigut satisfactoris. 


La idea principal del projecte és "El millor projecte és aquell que compte propostes originals expressades amb senzillesa, precisió i sensibilitat". És molt important la creativitat i que estigua expressat amb claredat.


Per a una millora en la creativitat del grup, ens han ensenyat diverses tècniques: 


Benchmarking: veure que s'està fent en altres llocs sobre el nostre tema per agafar idees.
Scamper: pluja d'idees per escrit i després posada en comú.


Per últim, hem vist diversos esquemes de projectes, com el del BBVA, però ens quedem en un esquema senzill i centrat en el qual ens demana el professor: 



  •  Títol o denominació del projecte

Creatiu i evocador, sintètic, original, breu i fàcil de recordar, incloure fases fetes, jocs de paraules, tornades de cançons.
  • Dades identificatives.
Nom dels autors/es
Adreça
. Telèfon, e-mail, pàgina web o blog.
Dades de l'organització

  • Descripció
Explicació descriptiva no molt extensa (màx. 200 paraules).
Resum de les raons.

  • Justificació
El perquè del projecte.
Anàlisi del context: necessitats, característiques de context, de les usuàries i usuaris, de l'entitat.
Una part també de la tècnica que anem a utilitzar: ex, el teatre.
Argumentar: que és el millor projecte per a eixe context.

  • Destinataris
Perfil (edat, situació laboral, social, de gènere)
Cobertura: usuaris potencials i reals.
Potencials: tots
Reals: als que anem atendre.

  • Objectius
El per a què del projecte? Finalitat.
Objectius generals que duen a uns resultats.

  • Organització i metodologia.
  • Cronograma de les tasques
  • Activitats i serveis
  • Cronograma/Calendari resum de les activitats
  • Difusió
  • Recursos
  • Avaluació: model i instruments.

Totes les parts d'aquest esquema no estan explicades perquè la classe es va tallar amb el punt d'objectius perquè tinguérem una estona per a parlar de la idea del projecte que volem realitzar.
El nostre projecte anirà enfocat cap a
l'ús abusiu dels telèfons mòbils en els adolescents.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Día 8 de Novembre

22 de Novembre

Pràctiques